Cijena zlata za 1g: 69.7285 € (0%)    Cijena srebra za 1g: 0.9504 € (0%)   Ažuriranje cijena za 5:00

Tajne zlata: Pet iznenađujućih činjenica

Zlato je plemeniti metal koji nadahnjuje priče i misterije tisućama godina. Mnogo je dobro poznatih činjenica o ovom metalu, ali puno ljudi još uvijek ne zna sve tajne zlata.

Zlato je došlo iz svemira. Praktički svo zlato na Zemlji je isporučeno meteorima. Ovu činjenicu potvrđuje i znanstvena studija objavljena u časopisu Nature. U procesu formiranja našeg planeta, željezo umočeno u njegovom središtu, stvarajući njegovu jezgru. Očekivalo bi se da su i plemeniti metali vučeni u Zemljinoj “sredini topljenja”. Međutim, plašt našeg planeta ima oko tisuću puta više zlata nego što bi imao u tom scenariju. Uzrok tome su kiše meteora. Prije oko 3,9 milijardi godina donijeli su zlato na Zemlju. Dugo je vrijeme podrijetlo ovog plemenitog metala bila jedna od tajni zlata!

Tajne zlata

Sunce. Latinski naziv za zlato je Aurum. Ovaj naziv se koristi u periodnom sustavu elemenata. Zbog toga je kemijski simbol zlata Au. Izvor riječi zlato koja se koristi u engleskom i sličnim jezicima je njemačka riječ gulpa. Staroengleska riječ gelou znači žuta boja. Hrvatski naziv za zlato, zlato, dolazi od staroslavenske riječi zolto.

Plemenita svojstva. Zlato se topi na temperaturi od 1064,42 stupnja Celzijusa. Zbog toga je temperatura peći koja se koristi za taljenje zlata viša od 1.100 stupnjeva. Uglavnom, to je oko 1.200 stupnjeva Celzija. Zlato ima mnoga svojstva koja se smatraju plemenitim. Provodi toplinu i električnu energiju. Lako je savitljiv. Također, zlato nikada ne hrđa.

Zlato kao investicija

Sigurna investicija. Zlato se smatra jednom od najsigurnijih mogućih ulaganja. Njegova vrijednost raste u vrijeme ekonomskih poremećaja. Zlato se kroz povijest potvrdilo kao pouzdani čuvar vrijednosti. Prvi novčić izrađen u potpunosti od zlata skovao je kralj Krez. To se dogodilo u 1. tisućljeću pr. Od tada je zlato bilo temelj gospodarstva. Nakon zlatnog standarda je odustalo, korištenje zlata kao čuvara od inflacije postalo je istaknutije. U posljednjih 100 godina dolar je zbog inflacije izgubio više od 99 posto svoje vrijednosti. Međutim, vrijednost zlata ostala je ista.

Zlatni dukati. U Europi, posebno na Mediteranu, najpopularniji zlatnik je dukat. Prva zemlja koja je implementirala ovu vrstu novca bila je Venecija u 13. stoljeću. Riječ dukat znači vojvoda. Bila je to titula vladara Mletaka, svih mletačkih područja. Međutim, danas je riječ dukat sinonim za određeni zlatnik. To je kovanica s likom Franje Josipa koju je kovala austrijska državna kovnica.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy