Cijena zlata za 1g: 60.4112 € (0%)    Cijena srebra za 1g: 0.6813 € (0%)   Ažuriranje cijena za 5:00

Što je LBMA i zašto je važan ‘Good Delivery’ certifikat?

Cijena zlata često je korišteni termin, osobito posljednjih godina kada su te cijene na povijesnim vrhuncima, ali pritom se rijetko postavlja pitanje kako se, zapravo, određuje cijena zlata. Ključnu ulogu u tom procesu ima London Bullion Market Association ili LBMA, neovisno udruženje proizvođača i trgovaca zlata, koja garantira najviše standarde kvalitete zlata i srebra, ali i postavlja službene cijene zlata dva puta dnevno.

 

Što je LBMA?

 

LBMA je osnovana 1987. godine s ciljem nadgledanja globalnog tržišta plemenitim metalima. Organizacija od tada postavlja visoke standarde transparentnosti, odgovornosti i održivosti i međunarodno je priznati krovni autoritet za zlato i srebro. Ključni cilj je osigurati kredibilitet i povjerenje pri trgovanju plemenitim metalima.

 

 

London Bullion Market Association definira kriterije čistoće, oblika i porijekla zlatnih i srebrnih poluga kojima se trguje na londonskoj burzi. London je globalno najvažnija burza zlata preko koje se, prema procjeni World Gold Council, odvija više od 70% svjetske trgovine. Osim standardizacije, LBMA postavlja i međunarodno priznate referentne cijene svakodnevno u 10:30 i 15 sati prema londonskom vremenu, definirane u američkim dolarima prema unci. S obzirom na značaj londonske burze, postavljena pravila i cijene uzimaju se kao mjerilo i za ostale transakcije plemenitim metalima diljem svijeta.

 

Što je Good Delivery lista?

 

Pojam Good Delivery ima dva značenja. S jedne strane odnosi se na specifikacije za zlatne i srebrne poluge. Good delivery zlatna poluga mora imati čistoću, odnosno udio zlata, od 99,5%, težinu od 350 do 430 unci (11 do 13 kilograma) pri čemu ona najčešće iznosi 400 unci (12,4 kilograma), kao i propisane dimenzije dužine od 210 do 290 milimetra, širine od 55 do 85 milimetara te visine od 25 do 45 milimetara.

 

Davor Žic, član uprave Goldman Graffa

 

Good Delivery lista predstavlja popis kovnica iz cijelog svijeta koje ispunjavaju uvjete propisane od strane LBMA. Ti uvjeti uključuju minimalni volumen proizvodnje, financijsku stabilnost, povijest poslovanja te mogućnost proizvodnje poluga koje ispunjavaju postojeće standarde. Kovnice se konstantno provjeravaju i lista se konstantno ažurira. Trenutačno je na njoj 66 rafinerija i kovnica zlata te 78 rafinerija i kovnica srebra. Ukratko, Good Delivery lista predstavlja neovisno potvrđeno jamstvo kako njihovi proizvodi zadovoljavaju najviše kriterije kvalitete i čistoće zlata. Zbog toga, njihovi proizvodi imaju i tržišnu cijenu te vrijede jednako u Zagrebu, Ljubljani, Londonu, New Yorku, Singapuru i bilo kojem drugom mjestu na svijetu.

Goldman Graff i Good Delivery

 

Goldman Graff prodaje isključivo zlatne poluge proizvođača koji se nalaze na Good Delivery listi. Naša kompanija jedini je izravni prodajni partner za prestižnu švicarsku rafineriju Argor-Heraeus, talijansku rafineriju T. C. A. te njemačku rafineriju duge povijesti c.Hafner, a u asortimanu imamo i proizvode priznatih Good Delivery kovnica kao što su Valcambi, Perth Mint, Royal Canadian Mint…

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy