Cijena zlata za 1g: 69.9214 € (0%)    Cijena srebra za 1g: 0.9536 € (0%)   Ažuriranje cijena za 5:00

Sigurnost u zlatu

Investitorima je često teško izabrati gdje uložiti svoj novac. Danas postoji više mogućnosti i prilika nego ikad ranije, radilo se o tradicionalnom tržištu poput nafte ili starom svega nekoliko godina kao što je slučaj s NFT-ovima, no svaka investicija podrazumijeva i određeni rizik. Važno je razumijeti te rizike i razmisliti o tome što očekujete od svoje investicije: brzi povrat, rizično “kockanje” ili stabilnost i sigurnost.

2023 je bila godina turbulencija i promjene, uz globalne konflikte, inflaciju i regulativne promjene kao faktore koji su utjecali na investicije. Povijesno, zlato dobro prolazi u takvim vremenima, jer u trenucima nesigurnosti ulagači traže stabilnost. Ostale investicije nisu toliko dobro izolirane, vrijednosti im se mogu rapidno mijenjati, a u nekim slučajevima, i u potpunosti izbrisati.

 

 

 

Nafta

Cijene nafte tijekom 2023. godine nisu bile toliko visoke kao u prethodnim godinama, usprkos činjenici da je Kina kupovala veće količine nego što je to uobičajeno, s namjerom obnavljanja zaliha. Ako Kina odluči uvesti manje nafte u narednim mjesecima, to može utjecati na globalnu potražnju i cijene. Konflikti diljem svijeta imaju utjecaj na opskrbne linije, što je ranije stvaralo snažne uzlete cijena nafte, prije jednako naglih padova. U lipnju 2022. cijena nafte dosegnula je vrhunac na nešto iznad 118 dolara po barelu, no otad se nije približila tom iznosu.

 

 

 

Kriptovalute

Ostala potencijalna ulaganja, kao što su kriptovalute, nastavljaju fluktuirati i ne mogu ponuditi dugoročnu sigurnost. Regulativa polako “hvata korak” s tržištem kriptovaluta u SAD-u što, u tandemu s medijski eksponiranim suđenjem Sam Bankman-Friedu, može značiti kraj mnogih sloboda koje trenutačno uživaju kompanije kao što je Ripple ili burze na kojima se trguje Ethereumom i Bitcoinom. Primjerice, Ripple – XRP je trenutačno umiješan u dugi sudski proces sa SEC (federalna organizacija koja nadgleda tržište), a iako budućnost XRP-a ne ovisi o jednom procesu, ali će njegov ishod uvelike utjecati na cijenu. Ako se suđenje razvuče, može postati skupo, ali i stvoriti negativni publicitet za XRP i druge kriptovalute.

 

 

 

NFT

Čini se da je “mjehur” novog NFT tržišta nedavno puknuo, uz brojne investiture koji su zabilježili gubitke na svojim nezamjenjivim tokenima (non-fungible token) i pad trgovine za 89% u odnosu na 2022. Neki investitori ostaju uvjereni da će NFT-ovi povratiti dio svoje vrijednosti, no tržište će se vjerojatno stabilizirati na nižoj razini od sadašnje.

 

 

 

Izvor: LBMA / Cijena zlata u EUR od 2000 godine

Zlato

Cijene zlata bilježile su stabilan rast tijekom 2023. godine, uz očekivanje brojnih analitičara da će se u 2024. godini nastaviti ovaj trend. Zlato se tijekom stoljeća pokazalo kao jedno od nekoliko konzistentnih ulaganja na svijetu. Središnje banke kupile su gotovo 340 tona zlata u trećem kvartalu prošle godine, dok su investitori u Japanu i Kini prošle godine kupili rekordne količine.

 

Owen Johnston, poslovni analitičar

 

Izvori:

https://www.forbes.com/uk/advisor/investing/gold-price-10-11-23/

https://www.dailyfx.com/news/oil-price-forecast-wti-remains-vulnerable-below-the-100-day-ma-20231106.html

https://www.statista.com/statistics/806453/price-of-ethereum/

https://www.techopedia.com/cryptocurrency/xrp-price-prediction

https://www.bbc.com/news/business-67295786

https://www.theguardian.com/business/2023/oct/18/israel-hamas-war-oil-prices-global-economy

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy