Cijena zlata za 1g: 71.5482 € (0%)    Cijena srebra za 1g: 0.8674 € (0%)   Ažuriranje cijena za 5:00

Sezonski utjecaj na cijenu zlata – što je „efekt siječnja“?

Kada je najbolje vrijeme za kupnju zlata? A kada je idealan trenutak za prodaju plemenitih metala? Dva su to pitanja koja si često postavljaju pratitelji tržišta zlata i srebra. Na njih, na žalost, ne postoji odgovor koji će biti uvijek i svuda točan. Ali, povijesni podaci pokazuju kako su određena razdoblja u godini plodonosnija za kretanje vrijednosti plemenitih metala. Na dioničkom tržištu poznat je „efekt siječnja“: fenomen u kojem cijene dionica načelno rastu početkom godine. Analiza koju su proveli stručnjaci organizacije World Gold Council i koju je predstavio voditelj globalnog istraživanja ove renomirane institucije Juan Carlos Artigas, pokazala je kako, u prosjeku, plemeniti metali postižu veći rast cijene u siječnju i krajem ljeta.

 

Efekt siječnja

 

Kako navodi Artigas, od 1971. godine, zlato je ostvarivalo prosječni povrat od 1,79% u siječnju, što je gotovo triput više od dugoročnog mjesečnog prosjeka koji iznosi 0,63%. Tijekom istog razdoblja, zlato je imalo pozitivan „prinos“ u siječnju u 60% slučajeva. U razdoblju nakon 2000. godine, taj je postotak povećan na 70% godina.

 

 

Razlog podizanja cijene početkom godine mogao bi biti posljedica povećane fizičke potražnje za zlatom na Dalekom Istoku, uoči lunarne Nove godine, kao i rebalansiranja portfelja koje se uobičajeno događa početkom godine. Naravno, to ne znači da je cijena zlata rasla u siječnju svake godine. Štoviše, upravo posljednje godine pokazuju se iznimkom od ovog „pravila“. Zlato je imalo negativan prirast u siječnju 2021. i 2022. godine, a ista se situacija ponovila u siječnju 2024. godine u kojem je cijena smanjena za 1,2% na godišnjoj razini kada se promatra odnos zlata i dolara.

 

 

Navedene „iznimke“ tipično su posljedica snažnijeg dolara, što potvrđuje i informacija da je cijena zlata, promatrana u eurima, zabilježila rast od 0,5% između kraja siječnja 2023. i 2024. godine.

 

Efekt ljeta

 

Uz siječanj, najviši prosječni rast cijena zlato bilježi krajem ljeta. Dok je povijesno ključni mjesec za to bio rujan, u posljednja dva desetljeća „dobitci“ za plemenite metale „pomaknuli“ su se nešto ranije – u kolovoz. Tradicionalno, kako objašnjavaju iz WGC-a, „ovaj efekt povezivao se s tržišnim pozicioniranjem ususret snažnog razdoblja potražnje za zlatom, no naša analiza pokazuje kako bi sezonska slabost američkih trezorskih zapisa mogla biti vjerojatniji uzrok“.

 

Statistički podaci daju određeni uvid u kretanje tržišta, no uvijek je potrebno imati na umu da povijesni pokazatelji ne jamče buduća zbivanja. Tržište investicijskog zlata oblikuje niz makroekonomskih, političkih, monetarnih i gospodarskih zbivanja diljem svijeta, koji imaju značajan utjecaj na cijenu.

 

Stoga je kod odluke o kupnje pravovremeno savjetovanje i praćenje kretanja vrijednosti važnije od „kalendarskog doba“, posebice kod osoba koje zlato kupuju kao dugoročnu investiciju i „osigurač“ od inflacije i gubitka vrijednosti imovine.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy