Cijena zlata za 1g: 69.9889 € (0%)    Cijena srebra za 1g: 0.8809 € (0%)   Ažuriranje cijena za 5:00

Legendarni investitori snažno podržavaju zlato i očekuju značajan rast cijene

Poznati investitori, među kojima su najistaknutiji James Rickards i Michael Burry, izrazito su naklonjeni investiciji u zlato. Michael Burry, koji je nakon filma „The Big Short“ (glumio ga je Christian Bale) postao legendom gotovo u rangu Warrena Buffeta nedavno je iz svog portfelja „izbacio“ tehnološke gigante Alphabet i Amazon i snažno uložio u zlato. Burry je bio jedan od rijetkih menadžera investicijskih fondova koji je predvidio nekretninsku krizu 2008. godine, „kladio“ se protiv struje i hipotekarnog tržišta te je ostvario ogromnu dobit na tom potezu. Otad se njegov portfelj vrlo pozorno prati u javnosti.

 

Kako donosi Yahoo!Finance, Burryjeva kompanija Scion Asset Management napravila je nekoliko značajnih promjena u svom portfelju u prvom kvartalu 2024. godine. Ključna promjena bila je prodaja dionica Amazona i Alphabeta, povećanje ulaganja u kineske kompanije JD.com i Alibaba te veliko ulaganje u sektor plemenitih metala.

 


Poznati investitor Michael Burry

 

„Burry je također napravio značajnu okladu na zlato kupnjom 440.729 dionica Sprott Physical Gold Trust (PHYS), vrijednih 7,6 milijuna dolara na kraju prvog tromjesečja, čime je to postala peta najveća pozicija u njegovom portfelju. Službena web stranica zatvorenog fonda navodi da drži “gotovo svu svoju imovinu u fizičkim zlatnim polugama.” Jedinstvena značajka Sprott Physical Gold Trust-a je da investitori imaju pravo mjesečno otkupiti svoje udjele za fizičke metale, pod uvjetom da zadovolje minimalni iznos otkupa. Ovaj zahtjev je prilično značajan, jer “vlasnik udjela mora imati dovoljno jedinica da bi odgovarao jednoj punoj LBMA Good Delivery poluzi (oko 400 unci, odnosno 12,4 kilograma)“, navodi se u članku.

 

Visoka zarada na cijeni zlata

 

Čini se da je Burry ponovo uspješno predvidio kretanje tržišta. Naime, cijena investicijskog zlata povisila sa 2.062 dolara za uncu koliko je vrijedila početkom godine na oko 2.343 dolara za uncu koliko je vrijedila krajem svibnja, što je rast od oko 14 posto. Kako bi se taj iznimni rast stavio u perspektivu, dobro je znati da on značajno nadmašuje vodeći dionički indeks S&P500, koji je porastao 11,7% u istom razdoblju.

 

 


Zlatna poluga 400 unci

 

Investicijski guru James Rickards ima još veća očekivanja od rasta cijene zlata. Kako prenosi Yahoo!Finance, Rickards očekuje da će unca zlata u budućnosti dosegnuti iznos od 27.553 dolara! To bi značilo udesetostručenje cijene, a investitor je ponudio i zanimljivu argumentaciju za svoju procjenu.

 

“Moja najnovija prognoza je da bi zlato moglo zapravo premašiti 27.000 dolara. Ne govorim to da bih privukao pažnju ili šokirao ljude. To nije nagađanje; to je rezultat rigorozne analize”, napisao je Rickards na svom blogu.

 

Novi zlatni standard

 

Rickards je objasnio kako u sustavu u kojem se fiat valute (euri ili dolari) mogu neometano mijenjati za zlato po fiksnoj cijeni, visoka cijena zlata navodi investitorie na prodaju zlata za valute, dok ih niska cijena navodi na kupovanje zlata.

 

Istaknuo je kako „novčana opsrkba“ u SAD-u iznosi 17,9 bilijuna dolara i kako bi očuvanje povjerenja u stabilnost valute tražilo 40% pokrivenosti u zlatu. To je, naime, bio zakonski preduvjet za Federalne rezerve od 1913. do 1946. godine. Drugim riječima, SAD bi trebao držati portfelj vrijedan 7,2 bilijuna dolara, a trenutačno posjeduje 8.133 tone zlatnih rezervi.

 

 

Posljednji korak Rickardsove kalkulacije relativno je jednostavan. Primijenio je vrijednost od 7,2 bilijuna dolara na masu od 8.133 tone zlata i došao do izračuna kako bi zlato trebalo vrijediti 27.533 dolara po unci. To bi bilo ogromnih 1.000% više od današnje vrijednosti, no treba primijetiti kako ne bi bio prvi puta da se vrijednost zlata (gotovo) udesetostručila u kratkom razdoblju. Početkom tisućljeća, odnosno 2001. godine zlato je vrijedilo oko 270 dolara po unci, dok mu je u ovoj godini vrijednost premašila 2.400 dolara za uncu.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy