Cijena zlata za 1g: 69.886 € (0%)    Cijena srebra za 1g: 0.9536 € (0%)   Ažuriranje cijena za 5:00

Investitori biraju zlato kao zaštitu protiv financijske nestabilnosti

Nekretninska kriza na kineskom tržištu se nastavlja. Juan je izgubio gotovo 6% svoje vrijednosti prema dolaru. S druge strane, zlato je postalo poželjna investicijska alternativa, kao zaštita protiv financijskih nestabilnosti. Prema Bloombergu, cijene zlata u Kini u proteklom razdoblju snažno su porasle, dosežući relativno visoke cijene u usporedbi s cijenama u New Yorku i Londonu.

 

Zaštita od financijske nestabilnosti

 

Zlato ostaje vrlo tražena investicijska alternativa koja djeluje kao zaštita od financijske nestabilnosti. Fizičko zlato je dokazalo svoju izdržljivost usprkos višegodišnjem visokom prinosu te jakom američkom dolaru. Kada Federalne rezerve odluče sniziti kamatne stope i dolar »ohladi«, doći će vrijeme da zlato »zasja«, kao što se dogodilo u državama poput Argentine, Japana, Kine, Južne Afrike i drugih, piše Forbes. Analitičari predviđaju da će potražnja za zlatom biti u budućnosti, između ostalog i zbog pada prinosa na dionice. Kupnja zlata kao dobre investicije već pokazuje svoju vrijednost, uz porast prodaje zlatnih poluga i zlatnika od 30% u usporedbi s prošlom godinom.

 

 

Ne samo investitori, već i Kina nastavlja povećavati svoje zlatne rezerve. Svjetske zlatne rezerve dosegnule su maksimum u lipnju s 38,764 tona, probivši rekord postavljen u 1965. godini za 400 tona. Sudeći po najnovnijim podacima koje je iznio World Gold Council (WGC), Poljska je najviše povećala svoje rezerve, a prate je Kina, Češka, Rusija i Singapur.

 

Zlato je važan dio rezervi središnjih banaka zbog svoje sigurnosti, likvidnosti i profitabilnosti, što su ključni investicijski ciljevi. One imaju u svojem vlasništvu oko petine svog zlata iskopanog kroz povijesti. Predstavljamo najnovije podatke WGC-a o zlatnim rezervama, objavljene 4. listopada. Slovenija je 89. na listi od 100 država sa 3,2 tone zlatnih rezervi. Prema WGC-u, Hrvatska je u prosincu 2022 kupila 1,9 tona zlata kao dio uvjeta Europske središnje banke za ulazak u eurozonu, ali je iste prodala u siječnju 2023.

 

SAD8.133,5 tona
Njemačka3.352,6 tona
MMF2.814 tona
Italija2.451,8 tona
Francuska2.436,9 tona
Rusija2.332,7 tona
Kina2.165,4 tona
Švicarska1.040 tona
Japan846 tona
Indija799,6 tona

 

Tekuća godina počela je s cijenom zlata od 1.830,10 dolara za uncu, uz otprilike jednaku aktualnu tržišnu vrijednost. Fed nastavlja svoju agresivnu politiku, što utječe na cijenu zlata. Procjene cijene zlata na kraju 2023. godine iznose 1.985 dolara za uncu, što je porast od 8% u usporedbi s prošlom godinom. U prvoj polovici 2024. godine, analitičari predviđaju da će cijena zlata porasti iznad 2.000 dolara za uncu. Trenutačno, cijena zlata kreće se blizu najniže razine u proteklih godinu i pol, što predstavlja izvrsnu priliku za kupnju.

 

Izvori: Bloomberg, Forbes, World Gold Council

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy