Cijena zlata za 1g: 70.0629 € (0%)    Cijena srebra za 1g: 0.8848 € (0%)   Ažuriranje cijena za 5:00

Cijena zlata u 2024. rast će zbog ratnih zbivanja i monetarnih popuštanja

Prodaja zlata u trećem kvartalu 2023. godine zadržala se na visokoj razini, podržana prije svega intenzivnom potražnjom od strane središnjih banaka, kao i iznad prosječnom prodajom zlatnih poluga i zlatnika. Prema izvještaju koji je objavio World Gold Council, u dosadašnjem dijelu godine (do kraja listopada), središnje banke kupile su rekordnih 800 tona zlatnih rezervi, što je 14% više od prethodne godine.

Potražnja za investicijskim zlatom iznad prosjeka

Investicije u fizičke proizvode, odnosno zlatnike i zlatne poluge, s 296 tona kupljenog zlata nadmašile su petogodišnji prosjek koji iznosi 267 tona kvartalno. No, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabilježen je pad od 14% koji se pripisuje padu potražnje u etabliranim tržištima Europe poput Njemačke i Austrije. Istovremeno, dogodio se snažan rast potražnje za fizičkim proizvodima na Bliskom Istoku, u Kini i Turskoj, a na globalnoj razini pada potražnja za financijskim izvedenicama baziranima na zlatu (ETF) koje bilježe šesti uzastopni kvartal s negativnim trendovima.

Cijena zlata tijekom trećeg kvartala 2023. godine, prema poslijepodnevnom LBMA „fiksingu“ u prosjeku je iznosila 1.928,50 dolara za uncu. To je rast od 12% na godišnjoj razini, pri čemu je značajnu ulogu imao sukob u Izraelu i Gazi, uz nastavak ratnih zbivanja u Ukrajini te globalnu gospodarsku nestabilnost.

Očekuje se rast cijene zlata

Cijene zlata porast će u 2024. godini, otkriva analiza 30 analitičara koju je prenio Reuters. Prema njihovim očekivanjima, prosječna cijena tijekom iduće godine iznosit će 1.986,5 dolara za uncu, što bi predstavljalo rast od 3% u odnosu na prosječnu cijenu iz trećeg kvartala 2023. godine.

„Vrijednost zlata rast će na očekivanjima da će središnje banke „olabaviti“ monetarnu politiku, kao i posljedicama sukoba na Bliskom istoku. Zlato, koje se koristi za očuvanje vrijednosti u vremenu ekonomske i političke nesigurnosti, poraslo je 7% u listopadu kada je rat između Izraela i Hamasa potaknuo investiranje u ‘sigurne luke’. Plemeniti metal prešao je psihološku granicu od 2.000 dolara po unci prvi puta nakon svibnja“, ističu iz Reutersa.

Analitičari predviđaju i rast cijene srebra na prosjek od 24,85 dolara za uncu u 2024. godini. Tijekom listopada, srebro je pratilo rast cijene zlata, uz nešto manji rast od 3% na mjesečnoj razini.

(izvori: World Gold Council, Reuters)

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy