Cijena zlata za 1g: 60.4112 € (0%)    Cijena srebra za 1g: 0.6813 € (0%)   Ažuriranje cijena za 5:00

Cijena zlata srušila sve rekorde i postigla najviše razine u povijesti

Cijena zlata postigla je novi povijesni rekord. U nedjelju i ponedjeljak je zlato na međunarodnim burzama premašilo vrijednost od 2.100 dolara za uncu. Time je prestignuta dosadašnja najviša vrijednost od 2078 dolara za uncu iz kolovoza 2020. godine postavljena je nova „letvica“ na visini od 2.148,99 dolara za uncu. Usprkos laganoj korekciji cijene koja se stabilizirala na razinama od oko 2.065 dolara za uncu, analitičari očekuju da će plemeniti metali nastaviti rasti do kraja godine, ali i da će 2024. godina pružiti nove prigode za obaranje cjenovnih rekorda.

Nesigurnost i pad kamata „dižu“ zlato

Vrijednost zlata konstantno je u porastu tijekom protekla dva mjeseca. Taj trend potaknut je izraelsko-palestinskim sukobom, ali i očekivanjima da će FED i Europska središnja banka sniziti kamatne stope. Analitičari smatraju kako će upravo to očekivanje, kao i geopolitička nestabilnost te izgledno slabljenje američkog dolara i tijekom 2024. godine zadržati cijenu zlata iznad razine od 2.000 dolara po unci.

„Cijena zlata tijekom 2024. godine mogla bi dosegnuti 2.200 dolara po unci. Očekivano „povlačenje“ američkog dolara, kao i visine kamatnih stopa, ključni su pozitivni faktori za plemenite metale, kazao je za CNBC Heng Koon How, čelnik strategije tržišta, istraživanja i globalne ekonomije u vodećoj azijskoj banci UOB. Njegove riječi potvrđuje i Nicky Shields iz rafinerije i kovnice MKS PAMP.

Nova godina donosi i nove rekorde

Dio analitičara je još optimističniji, najavljujući moguće testiranje granice od 2.500 dolara za uncu. Gareth Soloway, glavni analitičar portala InTheMoneyStocks.com za Kitco je izjavio kako „očekivana meta za 2024. godinu iznosi 2.534 dolara po unci“. Ipak, Matt Simpson, analitičar za CityIndex i Forex.com napisao je na platformi X kako burzovni trgovci moraju biti oprezni u očekivanjima, budući da se skok cijene na rekordne razine dogodio tijekom razdoblja niskog volumena trgovine zlatom.

Goldman Graff ured u Rijeci

Uz implicirani oprez, investitori u zlatne poluge i zlatnike trebaju uzeti u obzir ne samo tehničke analize koje upućuju na budući rast cijene plemenitih metala, već i fundamentalnu analizu faktora utječu na cijene. Zlato je najviše traženo u trenucima globalnih nesigurnosti, kako onih političkih, tako i gospodarskih, a 2024. godina bit će obilježena njima.

„Iduća godina bit će recesijska. To nije kraj svijeta, već dio poslovnog ciklusa i očekuje nas ‘teško slijetanje’. Vidjet ćemo i ozbiljnu deflaciju vrijednosti nekretninskog tržišta“, poručio je za Kitco David Rosenberg, predsjednik tvrtke Rosenberg Research.

Goldman Graff tim na Bloomberg Adria konferenciji

Izgledi zlata i drugih vrsta imovine u 2024. godini bili su i tema konferencije „Budućnost investiranja“ koju je krajem prošlog tjedna organizirao Bloomberg Adria. Analitičar ovog financijskog medija Ivan Odrčić prognozirao je kako „ulazimo u jedan period gdje se neće toliko veseliti ekipa koja se bavi nekretninama“, dok je predsjednik Uprave Goldman Graffa Vladimir Potočki istaknuo kako „snaga dolara, inflacija i strah utječu na cijene zlata“.

„Fed je najavio to rezanje kamatnih stopa, a najavljuje se da će to isto učiniti Europska središnja banka. Morat će se ulagati u druge vrste imovine. Tržište se nije još sto posto oporavilo od brojnih šokova, recesija je odgođena, ali je pitanje koliki će biti apetit ulagača u rizik. Tu vjerujem da će se zlato opet pokazati pobjednikom. Rast će potražnja i cijena“, rekao je na panelu član Uprave Goldman Graffa Davor Žic.

 

(Izvor: CNBC, Kitco News, Bloomberg)

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy