Goldman Graff

Goldman Graff je međunarodna kompanija za trgovanje plemenitim metalima. Okupljamo tim stručnjaka s dugogodišnjem iskustvom s tržišta zlata i plemenitih metala te nudimo široku paletu usluga za klijente, među kojima su najznačajnije kupnja i prodaja investicijskog zlata, otkup zlata, neovisna pohrana zlata i dragocjenosti u vlastitim sefovima.

Pogledajte sve naše lokacije poslovnica:

Investicijsko zlato

Ukratko, investicijsko zlato uključuje poluge od 1 grama ili veće, s udjelom zlata od minimalno 99,5 posto, ili zlatnike s udjelom zlata od minimalno 90 posto, koji ne spadaju u numizmatiku, povijesno su korišteni kao sredstvo plaćanja ili imaju nominalnu vrijednost izdanu od središnje banle. Na te se proizvode ne plaća PDV.

Investicijsko zlato možete kupiti iz udobnosti Vašeg doma putem web shopa gdje je potrebno registrirati se i obaviti kupnju, odlaskom u jednu od naših trgovina il ureda ili putem našeg prodajnog tima. Osoba mora biti punoljetna (18 navršenih godina i više) te pri kupovini ispuniti određene podatke ovisno o vrijednosti investicijskog zlata. Zaštita osobnih podataka nama je od najveće važnosti.

Kod investicijskog zlata, najveći dio cijene odnosi se na samu vrijednost zlata, a udio zlata u proizvodu iznosi barem 90 posto. Radi se o polugama i zlatnicima prihvaćenima diljem svijeta, zbog čega imaju visoku likvidnost, odnosno može ih se jednostavno prodati, a postižu i daleko veću cijenu od lomljenog zlata.

Kod nakita, udio zlata najčešće iznosi 58,5 ili 75 posto (14-karatno i 18-karatno zlato), a velik dio cijene odnosi se i na trošak izrade, odnosno ideju i vrijeme koju je zlatar utrošio na proizvodnju nakita. Konačno, za razliku od investicijskog zlata, na nakit se plaća PDV, pa je razlika između prodajne i otkupne cijene daleko veća.

Načelno, poluge imaju manji trošak izrade od zlatnika pa su nešto povoljnije, ali razlike su minimalne.

Prosječna cijena zlata po gramu proizvoda manja je što je veća ukupna masa proizvoda. Time su veći proizvodi (pr. 1.000 grama) prosječno po gramu osjetno povoljniji od najmanjih (pr. 1 gram).

U načelu, proizvodi veće mase imaju manju prosječnu cijenu po gramu, a ta se razlika može kretati i do 20 posto. Dakle, s aspekta cijene, isplativije je kupiti veće poluge. Međutim, dio klijenata odlučuje se na kupnju većeg broja manjih proizvoda, kako bi imao veći izbor kod odluke o prodaji, odnosno bio u mogućnosti prodati samo mali dio svojeg portfelja, ili čak pojedini artikal.

Redovite analize i prikazi kretanja cijena dostupni su na našim internetskim stranicama, a na istom mjestu moguće je pronaći aktualnu cijenu zlata, kao i povijesni pregled za kraća i duža razdoblja. U načelu, do raskidanja sa zlatnim standardom (fiskalnom mjerom po kojoj je svaki novoproizvedeni dolar morao imati svoju protuvrijednost pohranjenu u zlatu), cijene zlata bile su prilično stabilne u odnosu na valute, no od tada vrijednost novca pada, a cijena zlata raste.

U proteklih 25 godina cijena zlata se učetverostručila, a posebno je značajna bila 2020. godina, kada je cijena, gledano u eurima, nadmašila povijesne rekorde za 15 posto. Ukratko, od proljeća 2019. do istog razdoblja 2020. godine cijena zlata porasla je 40 posto, što znači da je unutar jedne godine bilo moguće ostvariti ozbiljnu zaradu na zlatu. U dužem razdoblju, te su razlike znatno veće. Više informacija o kretanju cijena zlata možete pronaći u našem tekstu posvećenom zlatu.

U pojedinim situacijama, poput rata u Ukrajini, velikih kriza ili pandemije, moguće su značajne razlike u cijeni zlata u kratkom roku. Međutim, investicijsko zlato prvenstveno je traženo jer se radi o sigurnoj investiciji, koja zadržava i povećava vrijednost u vremenima krize i neizvjesnosti. Drugim riječima, zlato je rijetko instrument špekulativnih transakcija na burzi, a češće se kupuje kao dugoročno ulaganje.

Povijesno gledano, cijene zlata imaju dugoročni trend rasta. Ipak, u kraćim intervalima, cijena može i padati, no zlato se zato i preporuča za dugoročno ulaganje. Cijene zlata ovise o političkim, društvenim i gospodarskim kretanjima: u načelu, kod snažnih političkih nesigurnosti ili gospodarskih kriza, cijene zlata izrazito snažno rastu. Cijene zlata mijenjaju se svakodnevno, a osim o vanjskim faktorima – poput gospodarske i političke nesigurnosti – ovise i o ekonomskim čimbenicima poput ponude i potražnje, troškova proizvodnje i sl. Primjerice, zbog zatvaranja većeg broja rudnika i povećanih troškova eksploatacije zlata iz zemljine kore, kao i povećane potražnje za zlatom osobito iz Indije i Kine, može se očekivati daljnji rast cijena zlata, na koje će i dalje utjecati politički i gospodarski faktori – od visine kamatnih stopa u gospodarstvu do stabilnosti ključnih globalnih vlada i međunarodnih zajednica.

Zlato je sirovina kojom se trguje na burzi i zbog toga mu se stalno mijenja cijena. Iako dugoročno cijena zlata ima pozitivan trend, korekcije vrijednosti su očekivane u pojedinim razdobljima. Ipak, jednostavno je izračunati najnižu moguću cijenu zlata, a to je trošak potreban za eksploataciju jedne unce zlata iz rudnika. Taj se trošak kreće oko 1.137 dolara, pa je to i realno „dno“ koje zlato može ostvariti.

Povijesno, u svijetu je jedan od najprodavanijih zlatnika Bečki filharmoničar, uglavnom u veličini od 1 unce.

Svaki proizvod ima vlastitu cijenu, koja ovisi o vrsti proizvoda (poluga ili zlatnik) i masi. Cijene se mijenjaju (svakih 5 minuta) ovisno o promjenama na burzi, a najtočniju cijenu moguće je pronaći na našim internetskim stranicama. Cijena o gramu ovisi o masi i vrsti proizvoda, odnosno radi li se o zlatniku ili poluzi. U načelu, što je proizvod veće mase, posebice kod poluga, pojedinačna cijena grama zlata je niža.

Razlika između kupovne i prodajne cijene za svaki se proizvod može vidjeti na našim stranicama, štoje proizvod veće mase, to je razlika između cijene manja.

Cijena po kojoj Goldman Graff prodaje artikle svojim klijentima i cijena po kojoj ih otkupljuje razlikuju se zbog troškova povezanih s poslovanjem kompanije Goldman Graff. Razlika je od 1 do 12 posto, ovisno o veličini artikla. Razlika uključuje troškove logistike, pakiranja, certificiranja, osiguranja i druge troškove.

Poluge i zlatnici u asortimanu kompanije Goldman Graff dolaze iz najpoznatijih svjetskih kovnica, koje su sve nositelji LBMA certifikata kao jamca kvalitete izrade, te prolaze česte kontrole kakvoće proizvoda. Ispravnost poluge jamči se i pratećim cetifikatima na kojima su navedeni osnovni podaci o proizvodu. Kod proizvoda sa dodatnim zaštitnim pakiranjem izdanim od strane kovnice, dodatna zaštita su i serijski broj, žig i druge sofisticirane metode osiguranja od krivotvorenja. Osim toga, zlatne poluge izrazito je teško krivotvoriti, pa iskusni znalci i samo vizualnim pregledom mogu prepoznati sumnjive primjerke. Plastična pakiranja koja dolaze originalno od proizvođača uglavnom su zaštićena različitim sofisticiranim metodama – od žiga kao osnove metode do skenera za DNA koji može otkriti čestice kože pod zaštitnom plastikom, što je znak otvaranja. Goldman Graff svo zlato u svojoj ponudi dodatno provjerava i specijaliziranim uređajima koji onemogućuju falsificiranje.

Pakiranje ovisi o vrsti proizvoda. Uz proizvode koji dolaze u originalnom pakiranju proizvođača (kovnice), poput poluga do 100 grama, Goldman Graff ima originalnu ambalažu i prateći certifikat za sve proizvode, koji tako doprinose njihovoj atraktivnosti i vizualnom dojmu.

Najpovoljnija cijena za proizvode kupljene u trgovinama Goldman Graff može se dobiti u prodajnoj mreži Goldman Graff, jer uvijek za proizvode kupljene u našim trgovinama nudimo povoljniju cijenu kod dezinvesticije (otkupa investicijskog zlata). Međutim, s obzirom da se radi o proizvodima s LBMA certifikatima, moguće ih je prodati u čitavom svijetu, u svim legalnim trgovinama investicijskim zlatom.

Rokovi dostave zlata su od jednog do dva radna dana za proizvode koje se nalaze na stanju u trezorima tvrtke. Za proizvode koji nisu na stanju, vrijeme dostave je od 1 do 2 radnih dana, uz mogućnost produženja tog roka zbog poremećaja na tržištu plemenitih metala, odnosno otežani transport roba uzrokovan epidemijom koronavirusa.

Ne postoji takva zapreka. Zlato kupljeno putem web shopa dostavljamo i u sve države Europske unije.

Naravno, za sva pitanja na raspolaganju su naši prodajni predstavnici i savjetnici. Njihovi kontakti dostupni su na poveznici s lokacijama i radnim vremenom ureda.

Za investicijsko zlato kupljeno od kompanije Goldman Graff moguće je dogovoriti pohranu zlata u sigurnosnim sefovima. Više informacija dostupno je na stranicama o pohrani zlata.

Otkup zlata

Otkup zlata je tradicionalni dio zlatarskog posla, koji se stoljećima održao u sklopu te djelatnosti. Odnosi se na kupovinu starog zlata koje više nema uporabnu vrijednost (nakita koji više ne želite nositi, zubnog zlata, satova…) kao sirovine za daljnju obradu. Otkup zlata doprinosi ekološkoj održivosti industrije zlata jer smanjuje potrebu za eksploataciju zlata iz rudnika.

Goldman Graff otkup zlata temelji na principima ekološke održivosti i transparentnosti prema klijentima. U uredima naše kompanije, profesionalni savjetnici procijenit će Vaše zlato i prema cjeniku predložiti otkupnu cijenu. Ukoliko pristanete, isplatit će vam utvrđeni iznos vrijednosti zlata u gotovini te ćete za uslugu dobiti i tržni nakup (potvrdu). Prilikom otkupa trebat će vam valjani identifikacijski dokument kao što je osobna iskaznica, vozačka dozvola, boravišna iskanica ili putovnica. Otkup zlata vrši se isključivo punoljetnim osobama. Čitav proces može potrajati nekoliko minuta, ovisno o količini i vrsti predmeta, što može produžiti vrijeme trajanja procjene.

Otkupljujemo lomljeno zlato svih finoća i vrsta, koje može biti prerađeno kao sirovina. To uključuje nakit, medalje, zubno zlato, zlatne satove, zlatne pločice, kao i proizvode od srebra.

Goldman Graff investicijsko zlato otkupljuje po zasebnim cijenama, a certifikati koje izdajemo uz naše proizvode garantiraju najvišu moguću cijenu prilikom otkupa. Sve otkupne cijene za proizvode investicijskog zlata navedene su u webshopu.

Radi se o oznakama koji definiraju udio zlata u predmetu. Kod nakita, udio zlata najčešće iznosi 58,5 ili 75 posto (14-karatno i 18-karatno zlato), a oznake su 585, odnosno 750.

U otkupu, bijelo i žuto zlato imaju jednaku vrijednost, budući da se otkupna cijena određuje po udjelu zlata u predmetu. Kod nakita, udio zlata najčešće iznosi 58,5 ili 75 posto (14-karatno i 18-karatno zlato), a razliku između bijelog zlata čine legure koje se miješaju sa zlatom u preostalom omjeru. Bijelo zlato postiže se miješanjem zlata s bijelim metalima poput nikla ili paladija.

Ne, otkupljujemo samo plemenite kovine, a ostali dijelovi nakita vraćaju se vlasnicima.

Ne, prilikom inicijalne procjene predmet se ne uništava, tek mu se lagano zagrebe površina. To je neprimjetno na samom nakitu i možete ga nastaviti koristiti ukoliko se ne odlučite za otkup.

Ne, Goldman Graff isplaćuje punu otkupnu vrijednost zlata u gotovini, na koju ne morate platiti porez niti PDV, neovisno o tome radi li se o investicijskom ili lom zlatu.

Ako imate još pitanja, nemojte se ustručavati kontaktirati nas. Naš tim za korisničku podršku uvijek je spreman pomoći vam s bilo kakvim upitima ili savjetima. Možete nas kontaktirati telefonom, e-mailom ili putem naše web stranice.